Tuesday, June 9, 2015

Cara Meneran Ketika Bersalin

Just sharing ~


Teknik & Cara Meneran Semasa Bersalin 

1. Angkat kepala, dagu cecah dada.

2. Mata pandang perut.

3. Tangan pegang (bahagian kaki yang berhampiran buku lali).

4. Masa teran jangan keluarkan suara atau menangis kerana ini akan membuatkan ibu tersebut kurang tenaga dan tak kuat.

5. Masa teran tu jangan sesekali angkat punggung kerana ini akan mengakibatkan luka dan koyak yang besar di bahagian vagina.

6. Tarik nafas sedalam yang boleh dan teran macam nak buang air besar tanpa blow nafas uols. Teran sekuat yang terdaya selama yang boleh dan curi nafas. Then sambung teran, tiap kontraksi try 3 kali. Time kontraksi je push sebab time tu baby pun gerak sama so jangan buang masa...ada kontraksi terus push macam cara2 kat atas tadi, tak ada kontraksi relaks... 

7. Baca Bismillah, selawat.

1 comment:

  1. Salam,

    My name is Norain from ZALORA Malaysia and I would like to offer you to do a collaboration with us. Appreciate if you can drop me an email at norain@zalora.com.my

    Thank you

    ReplyDelete