Thursday, January 22, 2015

Renovate Bilik Air dan Bilik Tidur


Bila dah dekat 3 tahun ni..baru la rasa teringin nak hias rumah pemberian bapa mertua..*thanks abah. Sekarang ni lama2 duduk  baru rasa nak  renovate rumah la..nak buat itu ini semua. Maybe dah masuk alam rumahtangga ni baru ada minat camni semua. Kalau x even nak kemas rumah pun jangan harap. *dasar malas* ...haha.

So, baru ni kan dah abes final exam,.dalam kepala aku dah plan nak start buat renovation kat belah tingkat atas rumah aku dengan pecahkan 2 bilik  tidur jadi 1 bilik saja (dalam satu bilik tu ada toilet yang ada bathtub uols...memang nanti sangat luas ..pastu satu lagi renovate tandas untuk kegunaan kami atau untuk tetamu yang datang ke rumah....

Bawah ni gambar toilet yang aku design guna sketch up n nak guna glass mosaic macam ni..nak buat ala2 toilet hotel camtu..Alang-alang buat biar puas hati..jangan esok lusa x puas hati sana sini lak kan.Bajet dirahsiakan..tapi xda la sampai habis savings la kot anak sakit demam.. Fyi,barang-barang semua kami beli sendiri pastu upah tukang tolong buat. 


Kiri kanan toilet ni warna putih..tapi sini malas lak aku nak edit



bawah ni progress 40% yang tukang tu dah buat....






bilik ni n bilik sebelah dipecahkan jadi satu bilik


toilet yang ada bathtub dkt master bedroom

Actually, rumah kami duduk tu rumah lama..so banyak benda yang dah defects teruk..cuma sekarang ni rasa nak buat jadi elok..bilik yang dalam gambar ni actually dulu kami buat stor and keadaan memang scary jugak la..sebab tu nak pecahkan kalau tak..memang xda penghuni la kan bilik tu melainkan tikus..so better buat dari kita sendiri pun asyik takut2 nak masuk dalam tu...n bilik tu juga yang ada bathtub ni..keadaan toilet ni teruk juga la dengan siling pecah, tingkap anai-anai makan abes..sebab tu pernaik bata n then letak exhaust fan..toilet ni kami just tukar lantai dia dengan tiles baru ja..nak pecahkan semua kang makan kos lagi..sebab mula-mula ingat nak buat toilet yang belah luar tu ja..then bersangkut lak dengan renovate bilik tidur n so forth..

Apapa pun memang excited n x sabar tunggu hasil makeover tingkat atas rumah aku ni... :) ..Insya Allah...ada bajet lagi nak buat kitchen cabinet idaman n tambah lagi bilik dekat tingkat bawah... Anyway, post ni bukan nak menunjuk, just nak simpan untuk reference kemudian hari..g pun aku pun suka stalk org yang suka kongsi pasal renovate/makeover rumah diorang.yela bajet ciput2 ja kami pun n biasa2 saja..





Tak sabar nak tengok result project renovation..just wait n see 











No comments:

Post a Comment