Sunday, September 30, 2012

Detik-Detik Kelahiran My Baby..



Alhamdulillah..syukur pada Allah s.w.t..baby girl dah selamat dilahirkan ke dunia..awal tiga minggu sebelum tarikh due..memang x sangka sangat sebab ikutkan my mom n my sis jenis bersalin lewat selepas tarikh due...mungkin sebab doa aku nak sangat tengok baby lahir awal ke dunia ni.. :) 

Anyway..me and my hubby memang dah lama decide nak baby panggil kami abi n mama (instead of umi) hehe...

Ouh yer..nak cerita camna detik2 kelahiran berlaku..yela..nanti baby dah besar sket boleh la dia baca camna mama dia bersalinkan dia kan...Erm sebenarnya memang aku sendiri tak sangka yang masa aku sakit ala2 senggugut selama 2 malam tu tanda nak bersalin..sebelum tu aku jatuh depan bilik air..memang sakit sangat2!..memang sangat nebes takot effect kat baby.Tapi aku taknak pergi hospital..sebab aku takot nanti doctor buat VE..x bersedia lagi!..Sebelum baby lahir..aku banyak baca tips2 n persediaan sebelum masuk ke labour room..yela ni baby sulung..harap2 dipermudahkanlah kan..Sehari lepas tu..sebelum subuh..perut aku rasa sakit sangat..tapi aku buat tak reti ja..sebab ingatkan Braxton Hicks..yang jenis perut mengeras tu..time tu aku xleh nak differentiate either yg tu false alarm or labour pains lagi..ok..aku tahan..memang tak leh tdo..pastu pagi tu ok pulak..pastu..lepas sehari time subuh lagi..jadi benda sama jugak..hmmm..lagi sakit n aku memang tak leh gerak..so aku mintak permission cakap x dapat pergi ofis..sebab x larat nak bangun n letih sebab tak leh tdo satu malam..

Aku dah tak tahan sangat coz sakit cam senggugut tu datang kerap..mula2 jadi selang setengah jam..then ok balek..pastu jadi setiap 15menet..n 10 menet camtu..hmmm tapi aku dok gagah lagi..lps bangun tdo tu..x mandi trus..turun bawah..n buat keja umah..sapu sampah..basuh baju..sidai baju suma siap2 n packing barang2 baby untuk bawa balik..Pastu sakit tu datang lagi..time sakit2 tu aku sempat call mak aku..cakap perut aku sakit sangat..mak aku risaw..yela dahla aku dok sorang2 kat rumah..buatnye terberanak sorang2??Tapi aku still dok sakit tu leh relax lagi..cakap..ala due date lagi 3minggu kot..pastu mak aku suruh g hospital..aku taknak..sebab laki aku keje..tunggu lah dia balek dulu pastu baru pegi..mak aku nak aku balek kampung terus..sebab dia boleh take care if x bersalin lagi pun..

Lepas laki aku balek keje..kami terus packing barang sebab nak hantar aku balek kampung..Sebelum balik..laki aku ajak makan nasi mandy. Aku yang dok sakit2 ni lam kete ni..sampai2 dh smpi hilang sekejap sakit tu...hehehe..tapi masa dalam kereta time nak balik..sakit senggugut tu sakit lagi...tapi aku leh senyum lg.

Pastu aku teringat..yang aku tak pergi check up kat INS..So alang-alang sebelum balik aku ajak laki aku singgah la dulu dalam pukul 8.30 malam camtu..pastu..aku gitaw kat doctor yang aku sakit cam senggugut tu dah 2 hari.Doctor buat VE n dh buka 3cm.What??Doctor cakap dah boleh admit dah harini..aku tanya doctor..cakap tak boleh balik dulu ke..dia cakap awak dah boleh bersalin dah ni.

Dr.Annuar Husainy yang sambut baby aku..xnak doctor cina ni..yela sebab aku pegi INS pun sebab aku baca banyak review n byk citer +ve things pasai Dr.Annuar Husainy ni..nak taknak diorang kena ikut aku..sebab laki aku yang nak bayar kan....So malam tu..aku call mak aku..cakap soh datang INS..aku dah kena tahan kat wad sebab dah nak bersalin..Malam tu mak aku mai dalam pukul 9.30 malam ..n mak pak mertua datang..abg n k.ipar pn dtg jugak..aku leh sembang rilek sebab x sakit la pulak..pastu..lepas diorang balek..aku tak tdo lagi..sebab dok excited..hehe dalam takut2 tu..Then sakit tu datang balik pukul 1pagi..sakit kerap..setiap 5 menet.

Tapi cam biasa..aku ni jenih nak tahan sakit..then pukul 4.45pagi..air ketuban pecah.Aku cakap kat laki aku soh pangey nurse..then nurse tolak aku ke labour room sebab dah nak bersalin la ni.Masuk labour room tu..aku sempat lagi bawa hp..berfacebook.haha dalam nak beranak dah tu.Bukaan tu bukak lambat..masa masuk labour room baru 4cm..then doctor bius datang sebab nak cucuk epidural (patutnya aku tak payah mintak..bukan sakit gila2 pun time tu tapi mulut tu lancar sangat cakap nak epi..isk)..Lepas tu...pukul 9.30 pagi dah bukak 9cm..x lama lepas tu..pukul 10 pagi baru Dr.Annuar Husainy sampai..dia check2 dah buka 10cm..ok..dah boleh bersalin..aku panggil mak aku teman dok sebelah..laki aku xmasuk..then aku try nak push..tapi x rasa sakit sbb amek epi.Dr.Annuar terpaksa vacuum sket sbb aku x sakit nak push Alhamdulillah 10.06 pagi baby girl selamat dilahirkan...Syukur...

Day 1

Day 2

Nur Zulfa Madiha Binti Mohomad Jarit
(Cahaya Kedudukan dan Kepujian)

Our Bundle of Joy :)










3 comments:

  1. seronok baca pengalaman orang yang bersalin anak sulong..
    Nor Zulfa Madiha.. sedap nama tu.. makna pon okay..
    btw, congrats ye! ;)

    ReplyDelete
  2. comelnyaaaaaaaa..taniah :)

    erm tulah keburukan epi ni..terlampau xsakit, kite xrase nak meneran kan..nyway take care..

    ReplyDelete