Sunday, November 21, 2010

Angan-angan dan cita-citaku..

Masa dah nak abes praktikal untuk final semester lbey kurang 3 bln yang lalu..aku pergi la Airport Alor Star dgn manager aku, urusan jemaah yg nk pegi umrah...n masa tu..dlm keta,aku gtau la dia tingin sgt tau nk kerja dgn airport n nk pkai uniform Mas**dlm ati..tingin nk jd pramugari?haha nonsense.

N then..masa time ptg tu..aku balek keja..smpai2 ja umah..aku dpt call from Inter Excel..iskk..ape kebenda company ni???haa..diorg ckp..diorg company yg associate ngn byk airlines..mcm Etihad..Royal Brunei..Thai Airways..Malaysia Airlines..Air Asia..n so forth..mmm interesting je kn bunyinye..haha..pastu aku cakap la..ala boleh ke sy ni?dia cakap..yang penting ketinggian..n brt bdn balance..dia ckp dia de tgk resume..haishh mna dia tgk resume lak ni?ok..dia ckp dia dpt dr Uitm..sbb mmndangkn aku pn dh  nak abes bljr..actually suma girls dpt kol..n tmasuk aku.

Pastu..dia ckp..ok..now..on tis date..u hve to come for da interview...hmmm..aku ckp nanti la..nk pk dlu..pastu..esoknyer..aku g ofis..gtau la kt member2 satu ofis aku yg aku de org pgey soh p interview..kt Png..utk Royal Brunei Airlines as a cabin crew..haha..diorg support aku..pegi la..pegi la..hmm buleh ke aku ni?yela..br aku cite.trus ptg tu de org call soh pegi interview jd cabin crew.

Aku pn..dgn pnuh semangatnya..gtau kt parents aku...yg aku nk pegi interview..yela..Royal Brunei satu-satunya airlines yg cabin crew dia kena pakai scarf..aka tudung.So parents aku support..huhuhu suka giler aku!pastu.. sehari sblum interview tu..aku pegi tdo umah mak sedara aku kt Penang..punyela smgt  mlm sblm interview kitorg test mekap2 dlu kt muka dia..hahaa yela tenyeh mekap kt org br kite tau mekap tu lawa or tak kn..mmm pastu..besok tu..aku dgn smgtnya..pegi la interview..masa pergi diorg cek berat n tinggi dlu..masa pegi tu aku pakai slack itam n baju kemeja puteh.ok la tu..jimat kos..xlarat bli bru.haha..ok..pastu...aku dpanggil masuk..adeh..asal tetiba muka aku pucat?mggigil satu bdn..pdhal smgt gla sblum tu.

Aku pn masok la...n then aku kena interview ngn sape tah..lelaki india..dia mcm someone important kt situ..n ditemani Janet..haha..tu pn aku tau sbb dgr de org pgey nama dia..OK..dia tny aku mcm2..suma lam english..etc nama Sultan Brunei?err..aku tau hassanal bolkiah ja..then dia tny apa aku tau pasai royal brunei airlines n bla3..pastu soh aku baca satu article dlm bi.then dia kata..relax..dun be panic..ur 1st time rite?hehehe..pastu..dia ckp dia bg aku satu g peluang..meaning dat,aku kena dtg utk 2nd stage of interview.


            cth Royal Brunei Airliner nyer cabin crew..

Ok..2nd interview..aku pakai kebaya merah..pergi2 je interview..leh bt kawan kt situ..situ yg dtg sume yg kurus,lawa n flawless skin.ok then diorg pgey timbang berat n ukur tinggi..aku dh pass pastu..diorg pgey masuk hall..buat ujian btulis lak..lam tu ade peta..grammar n even kena tulis surat rasmi?interview ape ni??hahaha...ok..tgu punya tunggu..aku dpgey msk..diorg kol..tyme tu dhla ak p smyg zohor..masok2..ok..u're late!..aku pn ckp p smyg..k diorg phm..then diorg tnya mcm2..n resultnya..em xde rezeki..but at least rasa p interview jd cabin crew jd ler...apapa pn smbng ngaji ke degree lam kos Tourism Mgt kt Uitm Shah Alam bln 1 ni...aminn

No comments:

Post a Comment